Fysiurgisk Hesteterapi

Fysiurgisk Hesteterapi


Fysiurgisk afbalancering til konkurrence og hobbyheste.


Vi bruger vores heste til mange forskellige ting. Nogen går på højt niveau i ridesportens forskellig discipliner, nogle løber vædeløb, nogle går distance og nogle jagt. Andre går indenfor westerndiciplinerne og andre igen arbejdes klassisk, akademisk eller rides traditionelt.


Selvom vi anvender vores heste forskelligt og til mange forskellige discipliner, er deres anatomi ens. Uanset hvilken disciplin vi bruger vores hest til, skal den trænes og styrkes for at kunne leve op til vores ønsker og forhåbninger. Vi passer alle så godt på vores heste som muligt, men på trods af det, kan det alligevel være svært at undgå, at der af og til støder udfordringer til i form af ømme muskler, ubalancer i bevægemønstret eller uhensigtsmæssige kompensationer.


Disse problemstillinger kan have mange forskellige årsager, måske har hesten trådt forkert, lavet en uhensigtsmæssig bevægelse, leget vildt på folden, er blevet klemt af udstyr, eller får lavet nogle kompensationer i forbindelse med at vi er i gang med at lære den en ny øvelse i træningen.


Uanset, hvad grunden til belastningen har været, har hesten brug for at få løsnet de ømme muskler og få bragt de udsatte dele i kroppen tilbage i balance.

FYSISK AFBALANCERING AF HESTEN VED HJÆLP AF

Ganganalyse og Palpering


Afbalanceringen struktureres individuelt på baggrund af en ganganalyse, hvor hesten vises i skridt for hånd, samt en palpering af hestens muskulatur og skellet.

Massageteknikker


Der anvendes en bred vifte af dybdegående massageteknikker, som løsgør uhensigtsmæssige spændinger i  hestens muskler og bindevæv.

Kranio Sakral Terapi


Kranio Sakral Terapiens teknikker er blide og dybdegående. De anvendes på hestens kranio sakrale system og afhjælper låsninger og spændinger.

Ledmobilisering


De blide mobiliseringsteknikker, der anvendes i Ledmobilisering invitere blidt dysfunktionelle led tilbage til deres naturlige bevægelsesmønster. 

MASSAGETEKNIKKER



Muskelspændinger kan have en stor negativ påvirkning på hestens bevægelser og evne til at præsterer i jeres træning. Massage af hestens muskulatur kan hjælpe jer til at præsere godt igen.


En spænding i 5% af en af hestens muskler, påvirker hestens bevægelsesfrihed negativt i den pågældende muskel. Hvor imod, en spænding i 30% af en muskel typisk giver nedsat muskelfunktion i en sådan grad, at den pågældende muskel skånes af resten af kroppen og dermed på sigt, kan medfører kompensationsskader eller overbelastninger, andre steder i hestens krop. Dette sker, da den spændte muskel ligger et øget pres på de tilhørende sener, hvilket dermed ofte resultere i nedsat bevægelighed der, hvor senerne hæfter.


Med massageteknikker løsnes spændinger i bindevæv og muskler. Blod- og lymfecirkulationen forbedres, samtidig med at muskler og seners elasticitet og spændstighed øges.


Massage kan med fordel bruges forebyggende til afhjælpe spændinger, frigive affaldsstoffer og vedligeholde elastisk muskulatur.

KRANIO SAKRAL TERAPI



Kranio Sakral Terapi er blide og dybdegående teknikker, hvor man fortrinsvis påvirker det kranio sakrale system, altså kraniet, columna og korsbenet. Flere af teknikkerne kan med fordel bruges på hele hestens krop, både på hud, bindevæv, muskler, sener og knogler.


Med Kranio Sakral Terapi (KST) afbalanceres hestens kranieknogler, samt hele rygsøjlen fra nakke til korsben. Med blide, præcise teknikker påvirkes hestens kranio sakrale system og afbalancere hjernehinder og cerebrospinalvæsken (den væske, der støtter og beskytter central nervesystemet).


Kranio Sakral Trapi giver ofte gode resultater på heste med hormonelle udfordringer, stressede heste, urolige og bekymrede heste, sensitive heste og heste med et varmt temperament.


Kranio Sakral Terapi er en af de blideste terapiformer, man anvender som Fysiurgisk Hesteterapeut, da man kun anvender tryk på op til 5 gram.

LEDMOBILISERING



Ledmobilisering er blide, lirkende teknikker, der roligt løsner begrænsede og låste led. Dermed inviteres leddene tilbage til deres normale position og naturlige bevægelsesmønster.


Nogle af de problemstillinger, man oplever hos heste med nedsat præstationsevne, hænger ofte sammen med nedsat bevægelighed i et eller flere led i hestens krop. Den nedsatte bevægelighed eller låsning kan være kommet af alt fra fødsel, til leg på folden, en uheldig bevægelse eller under træningen. Nogle gange er det spændte muskler, der over tid får trukket leddet ud af sin optimale position og derved nedsætter bevægeligheden eller skaber en låsning.


Som Fysiurgisk Hesteterapeut arbejder man altid med at løsgøre og afspænde de omkringliggende muskulaturer med massageteknikker og Kranio Sakral Terapi, før man blidt og roligt begynder at mobilisere det eller de låste led.


Udgangspunktet i ledmobilisering er, at man roligt og blidt arbejder på at genskabe den normale bevægelighed i de begrænsede eller låste led. Nogle beskriver det lidt som, at man lirker med leddet til det kommer tilbage på plads igen.


Ledmobilisering er en blidere teknik end kiropraktik og kræver derfor tit, at man mobilisere de låste led over flere gang (ofte 3-5 gange) for at få låsningerne til at slippe helt.

En Fysiurgisk Hesteterapeut arbejder KUN på raske heste!


Ved mistanke om halthed, tilskadekomst eller sygdom, skal en dyrlæge altid først konsulteres.


Herudover må der ikke arbejdes på drægtige hopper.


Hvis hesten har en akut eller kronisk lidelse, såsom forfangenhed, allergi eller lignende skal der foreligge dokumentation (mundtlig eller skriftlig) fra en dyrlæge om, at terapeuten må arbejde på hesten.